Inspiratie voor ons eerste ontwerp

Na ons weekendje proefslapen in het Waterlandhuisje hing ons tiny house ontwerp op een aantal vragen: Hoe voelt de bedstee als je beneden slaapt? En kun je daarboven nog ruim staan? Antwoord op hoe een ruimte voelt krijg je niet door rekenen en tekenen, dat moet je ervaren. Daarom waren we afgelopen weekend op bezoek bij Wendy en Timothy van Noordwijk Klein.

Wat een onwijs gaaf tiny house! Niet alleen is er heel goed nagedacht over het functionele ontwerp (denk aan een wasluik in de vloer), ook de vormgeving is erg mooi. Het printbehang op de muur geeft veel sfeer, en de verlichting is perfect verwerkt in het ontwerp. Ook goed om elektra en watersystemen eens van dichtbij te zien. Wij zijn nog niet zo ver dat we al over de afwerking van ons ontwerp nadenken. Eerst de globale indeling.

De functionele eisen

Ons ontwerpproces starte met een programma van eisen. Naast eisen aan duurzaamheid, techniek en sfeer, zijn dit onze belangrijkste functionele eisen:

  • Een slaapplek beneden, zodat de trap weinig ruimte inneemt, er geen kookluchtjes naar boven trekken en de bedstee goed af te sluiten is van de rest van de ruimte
  • Twee semi-afgescheiden ruimtes, zodat we allebei onze eigen plek kunnen opzoeken (bijvoorbeeld als de één werkt en de ander bezoek heeft, of als je wil bellen
  • Lekker koken! We houden er van om in de keuken te staan, dat moet ook kunnen in ons tiny house.
  • een ergonomisch verantwoorde werkplek
  • genoeg gebruiksgemak: geen gedoe met multifunctionele meubels die je elke dag in en uit moet klappen.
  • Incidenteel gastvrij: een logeerplekje en plek om met meerdere gasten te eten (dat mag eventueel wel opklapbaar)
  • en natuurlijk: genoeg opbergruimte, zodat spullen slim weggestopt kunnen worden

Ontwerp 1.0

Dit ontwerp is ontstaan na uren youtuben, verschillende schetsen, technisch uitzoekwerk en puzzelen met schuimblokken op schaal. Meest opvallend: de wielen zijn weg. Over het hoe en waarom precies later nog een blogje. Grootste voordeel: je kunt bouwen tot 3,5m breed, wat je ontwerp zoveel flexibeler maakt. Na veel gepuzzel zijn we uitgekomen op een kernblok midden in ons huis: een bedstee met daar bovenop de keuken, en aan de zijkant de doucheruimte. Over de lengte een lange kastenwand in ons halletje, waar ook de voordeur zich bevindt. Onderstaande schetsen geven een eerste indruk. We laten jullie nog even wachten op onze digitale uitwerkingen. Ook technisch moeten we nog heel wat uitzoeken, dus er kan nog van alles veranderen. Maar voor nu versie 1.0. denken we ruimtelijk nu aan het volgende, van twee kanten bekeken:

Voorkant, met voordeur in het midden bij een gangetje dat naar de woonruimte en de flexibele ruimte gaat. Vanuit de woonruimte (links) ga je naar de slaapkamer (ondermidden) of met een trapje omhoog naar de keuken. Vanuit de flexibele werkruimte (rechts) ga je naar het badkamerblok.
“Achterkant” van het concept waar je de slaapkamer onder de keuken ziet. Rechts is de woonruimte, links is de flexibele ruimte.

Wat vind jij van het ontwerp?

Dit is ons eerste ruimtelijk schetsontwerp. Noordwijk Klein en Tiny House Rotterdam slapen ook beneden. Daarbuiten hebben we nog niet eerder zo’n ontwerp gezien. Ken jij wel een ontwerp dat hier op lijkt? Wij zijn benieuwd wat daar de ervaringen van zijn. We horen graag wat jij van dit ontwerp vindt: wat spreekt je aan en wat zou jij anders doen?

 

2 reacties

  1. Pingback: Ontwerp 1.0 in sketchup - Grenzeloos Klein

  2. Pingback: Op zoek naar een locatie - Grenzeloos Klein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven