Proefslapen in het Waterlandhuisje

Yes, dit weekend was het zover! Na uren youtuben, zelf ontwerpen en korte bezoekjes was het nu tijd om eens echt een tiny house te ervaren. We hebben overnacht in het Waterlandhuisje in Eindhoven. In deze blog wat meer info over het waterlandhuisje, de indeling, onze ervaringen en de omgeving. Tipje van de sluier: wij zijn enthousiast!

Het Waterlandhuisje schuin van voren
De mooie veranda.

Over het Waterlandhuisje

Het waterlandhuisje is piepklein. Een tiny house van 10 vierkante meter. Het huisje is ontworpen en gebouwd door de vrienden Reinoud, Peer en Teun. De afgelopen twee jaar mocht het in Eindhoven staan, waar het verhuurd werd als B&B. Wij genoten van het laatste weekendje, nu verhuist het huisje naar een nieuwe locatie. Het huisje is voorzien van een zitruimte, eettafel, keukentje, badkamer en slaaploft. Buiten siert een gezellige veranda. Het waterlandhuisje is gebouwd op een trailer, en is aangesloten op water-, elektriciteit- en rioleringsnetwerk.

24 uur leven in dit tiny house

Vanaf de gezellige veranda kom je binnen in het zitgedeelte met een slaapbankje. De precieze indeling van het waterlandhuisje vind je hier. Dit vonden wij opvallend:

  • De schommelstoel en vloerkleed met vloerverwarming geven een huiselijk gevoel
  • De slaaploft zorgt voor een scheiding tussen de ‘woonkamer’ en ‘keuken’. Het verlaagde plafond zorgt voor een gevoel van verschillende ruimtes.
  • De keuken is mini: koken doe je op een losstaand inductieplaatje
  • Het badkamertje heeft een fijne douche, maar mist een wasbakje. Handen wassen en tanden poetsen doe je in de keuken

Lees hieronder verder over onze ervaringen!

Onze ervaringen

Bij aankomst in het Waterlandhuisje was het binnen nog wat fris, maar met het elektrische kacheltje en de vloerverwarming werd de temperatuur snel aangenaam. Veel bergruimte is er niet, alleen een paar hangertjes die je naast de ingang of in de keuken aan een buis kan ophangen. Ook kan je nog wat spulletjes naast het bed kwijt, maar wij hebben het weekend gewoon uit de koffer geleefd.

Omdat het een mini tiny house is, is het met twee personen best krap. Je staat niet even gezamenlijk te koken. Ook moet je voor elkaar uitwijken als de één in de keuken bezig is en de ander naar de badkamer toe moet. Voor een nachtje proefslapen is dit geen probleem, maar ons dagelijkse tiny house mag toch net íetsje groter. Toch blijft vooral het gevoel over dat die kleine oppervlakte veel praktischer en groter voelt dan verwacht.

De vele raampjes in het huisje kunnen allemaal open. Dat zorgt ervoor dat het binnen lekker licht is. De ramen zijn wel zo klein dat je weinig uitzicht hebt. Op Strijp-S geeft je dat daarentegen wel wat privacy. De ramen zorgen voor goede ventilatiemogelijkheden. Dat is wel nodig om het vocht het huisje uit te krijgen: de badkamer staat al snel vol stoom na een korte douchebeurt, maar ook tijdens het koken willen de ramen makkelijk beslaan.

Doordat het Waterlandhuisje op water-, elektriciteits- en rioolnet is aangesloten hoef je niet na te denken over je energie- en waterverbruik. Dat maakt het comfortabel, maar we zoeken nog even verder naar de ervaring van (grotendeels) off-grid leven. Wel was opvallend dat de simpele schuifdeur tussen badkamer en keuken veel warmte binnen hield.

Het proefslapen is erg goed bevallen, zelfs op deze kleine ruimte. We merken dat we in zo’n kleine ruimte toch meerdere verschillende hoekjes en ruimtes hebben. Dat zorgt voor een knus en thuis gevoel!

De omgeving: Strijp-S

Het huisje stond op Strijp-S in Eindhoven. Hier werkten vroeger de Phillips-fabrieksarbeiders. Ondertussen heeft de gemeente Eindhoven dit gebied getransformeerd tot een dynamisch gebied, waar de rafelranden van de stad samen komen met de creatieve industrie, hippe koffietentjes en innovatie. Er wordt geëxperimenteerd met slimme verlichting, en het gebied staat vol met conceptstores. Zo struinden we door de eerste Iraanse concept store in Nederland, en konden we ondertussen nog even hippe meubels uitproberen (en opmeten, om ze in te passen in ons ontwerp). Vanuit onze slaaploft keken we uit op een creatieve bouwplaats en stadstuinderij. Vanaf de eettafel zag je de indoor-skatebaan. Met of zonder waterlandhuisje: als je in Eindhoven bent is een bezoekje aan Strijp-S de moeite waard.

Een reactie

  1. Pingback: Inspiratie voor ons eerste ontwerp - Grenzeloos Klein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven