Opendag Tiny Houses Erasmusveld

Al 25 jaar gaat de slogan rond: “een beter milieu begint bij jezelf”. Op proeftuin Erasmusveld brengt een jonge community dit in de praktijk: in vijf tiny houses verkleinen ze hun footprint. Ik heb er een kijkje genomen om meer te weten te komen over de filosofie, de leefstijl en de uitdagingen die deze woonpioniers zijn tegengekomen.

Een tiny house is een klein zelfvoorzienend huisje. Dat betekent dat er geen aansluiting op elektriciteit, gas, water en riolering is. De huisjes zijn dan ook mobiel: ze staan tijdelijk op locaties. Als je verhuist neem je je huisje mee. Veel huisjes staan daarom op wielen. Op Erasmusveld staan de huisjes op een terrein waar in de toekomst een duurzame woonwijk komt. Op dit moment worden de plannen gemaakt. In de tussentijd passen de tiny house bewoners op het terrein. Daardoor hebben de bewoners een plek om te wonen, projectontwikkelaar BPD bespaart beveiligingskosten, en ondertussen komt het gebied tot leven.

Tiny houses zijn in Nederland een relatief nieuwe woonvorm. Daarmee is het puzzelen met regelgeving. Bouwbesluit, huurrechten en inschrijving op een adres leveren allemaal uitdagingen. Ruim een jaar waren de bewoners, projectontwikkelaar en de gemeente Den Haag met elkaar in gesprek voordat ze eruit waren, maar nu is het zo ver: de eerste drie huisjes staan op de proeftuin, en binnenkort volgen er nog twee. Ik sprak met een aantal bewoners. Een belangrijke reden om te wonen in een tiny house is om bewust om te gaan met onze omgeving. Niet alleen op gebied van duurzaamheid, maar ook in de keuzes die je maakt: wat vind je echt belangrijk? Welke spullen heb je nodig? Hoe ga jij om met je omgeving? Voor iedereen is iets anders belangrijk. Zo hebben Bernard en Maria gekozen voor bio-based materialen. Een mooi voorbeeld is het lichtdoorlatende dak van honingraat cellulose. Vlak daaronder hebben hun katten een plekje om te liggen. Zo heeft elk huisje zijn eigen unieke karakter. Sanne is bijvoorbeeld all-electric en Bart en Jasmijn werken aan een huisje zonder wielen, waar ze met hun kleintje gaan wonen.

Bijzonder aan Erasmusveld is dat hier niet alleen wat tiny huisjes staan, het gaat om een heuze Tiny House Village. Daarmee werken de bewoners niet alleen aan een duurzaam klimaat, maar ook aan een duurzame samenleving. Samen verbouwen ze groenten, delen ze ervaringen, een grote klusloods en recycling straatje. Regelmatig eten ze samen. Ook de wasmachine wordt gedeeld, net als een douche in het oude woonhuis op het terrein (want nog niet alle badkamers zijn afgebouwd).

De open dag vandaag heeft mij veel inspiratie gebracht voor onze tiny house zoektocht. Wat voelt ruim en wat voelt krap? Wat willen we wel (een infrarood paneel, hmmm), en wat willen we niet (een ladder om in je bed te komen). Op dit moment stoeien we met het vraagstuk van de wielen: wel of niet doen? Soms dwalen we toch weer af naar funda, een dag later wordt het tiny energieverbruik al doorgerekend. We verkennen nog even verder, en ondertussen dromen we door. Misschien wonen we over een tijdje wel in ons eigen tiny house…

Wat denk jij? Zou jij in een tiny house kunnen leven? En wat is voor jou het belangrijkst? Laat het weten op futureproofthehague.com!

Meer weten?

  • Tiny House Nederland heeft een overzicht van tiny houses in Nederland en heel heel veel informatie
  • Proeftuin Erasmusveld: over de huidige proeftuin en de toekomstige wijk, er is regelmatig een open dag
  • De huisjes op Erasmusveld van Bernard en Maria of van Barry 
  • Op YouTube vind je veel rondleidingen door tiny houses, bijvoorbeeld Fy Nyth in de amerikaanse sneeuw.

Deze blog verscheen eerder op Futureproof The Hague. Het platform voor een duurzaam en toekomstbestendig Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven